Szépen teltek a noteszek

Csodálatos élményekkel és roppant hasznos tapasztalatokkal gazdagodhatnak Angliában az agárdi Sándor Károly Futballakadémia ifjú labdarúgói. Egycsapatnyi magyar srác ugyanis a Chelsea vendégszeretetét élvezi úgy, hogy mérkőzéseket is játszhatnak – kedd este a West Ham United volt az ellenfél, és a mieink remekeltek.

És itt lesz olimpia…

Persze 2012 még messze van, hat év alatt rengeteget javulhat a helyzet, de… De nem sok jót sejtet, ha a londoni szállodától a londoni futballpályáig két óra huszonhárom perc az út. Tudja mindenki, hogy az angol fo˝város közlekedését a minden képzeletet felülmúló káosz jellemzi, de az, aki nem járt még erre, és a budapesti dugóban araszolva átkozza a forgalmi nehézségeket, elhiheti: a Rákóczi úton péntek délután fél négykor tapasztalható helyzet felüdülés, könnyed autókázás, kellemes túra ahhoz képest, ami Anglia fővárosát e tekintetben jellemzi.

Kísérletnek is jó, ha játszanak a fiúk

A Sándor Károly Futballakadémia Premier League-csapatok meghívására Londonban tartózkodó 16–17 éves játékosait persze ez nem zavarta túlzottan: a London Eye, a Big Ben, a Tower mellett elhaladva egyfelől volt mit nézni a vánszorgás közben, másfelől a fiúk az első mérkőzésükre, a West Ham United korosztályos csapata ellen készültek, és igazán nem foglalkoztak azzal, odaérnek-e idejében.

"Természetesen sportemberként, futballcsapatként pályára lépve nem lehet, nem szabad azt mondani, hogy nem fontos a győzelem – mondta Tamási Zsolt, az agárdi fociakadémia vezetőedzője. – Mégis, ezeken az angliai találkozókon számomra nem elsősorban a számszerű végeredmény a meghatározó, sokkal inkább az, hogy lássuk: idegen országban, ismeretlen ellenfelekkel szemben, szokatlan környezetben mire vagyunk képesek. Azt nagyjából tudni lehet, hogy ezek a srácok, akik a korosztályuk legígéretesebb játékosai közé sorolhatók, hogyan teljesítenek otthon, vagy akár a válogatottban. De itt nem csupán mi nem ismerjük az ellenfelet, minket sem ismernek, vagyis ez jó kísérlet. Egyszerűbben: tudom, hogy van egy jól cselező játékos, és érdekel, hogy itt is bejönnek-e a trükkjei? Láthatjuk, hol tartunk, miben vagyunk jók, miben vagyunk adott esetben jobbak, mint a híres nevelőegyesületként elkönyvelt West Ham United hasonló korú játékosai, miben vagyunk ugyanazon a szinten, és mi az, amiben fejlődnünk kell hozzájuk képest."

Összjátékban sokkal jobbak a fiataljaink

Nos, röviden összefoglalva: a Balikó Milán – Gál András, Lengyel Dániel, Busai Attila (Szekeres Adrián), Présinger Ádám – Nikházi Márk (Kiss Róbert), Rása Gergő (Simon Ádám), Nagy Tamás, Szabó László – Takács Marcell (Aranyos Márk), Németh Krisztián (Molnár Marcell) összeállításban szereplő magyar fiatalok az első félidőben háromszor a kapufát is eltalálva 2–1-re vezettek, és az angol menedzserek is megállapították: az agárdi akadémia tanulói képzettségben, összjátékban, futballtudásban magasan felülmúlták ellenfelüket. A szünetben mindenki egyetértett azzal, hogy a magyar fiatalok a Premier League élvonalába tartozó utánpótláscsapat ellen is ugyanolyan teljesítményre voltak képesek, mint a hazai bajnokságban, azaz elképesztő fölényben futballoztak. A második félidőben viszont kiderült az is: a kőkemény ütközésben, a darálásban, a rakkolásban a csak színes bőrű, fizikailag már most remek felépítésű mezőnyjátékosokkal felálló West Ham United a jobb. Talán ennek, illetve a magyar csapatban végrehajtott öt cserének – Tamási Zsolt a fiatalabb játékosoknak is lehetőséget adott – köszönhetően sikerült döntetlenre menteniük a házigazdáknak a mérkőzést (3–3). A szakemberek – többek között Gera Zoltán csapata, a West Bromwich Albion megfigyelői – elsősorban a magyar labdarúgás legnagyobb tehetségei közé sorolt, ezúttal két gólt szerző Németh Krisztián, az első gólt fejelő Takács Marcell, a középpályán szereplő Nikházi Márk és Szabó László, valamint a középső védőként fellépő Lengyel Dániel nevét írták be noteszukba.

Szombathelyi kapusok nagy találkozása

Illusztris vendége volt a találkozónak: Király Gábor, az angol második osztályban szereplő Crystal Palace magyar válogatott kapusa – amint megtudta, hogy magyar fiatalok lépnek pályára Londonban – rögvest a helyszínre sietett. A legjobban talán Balikó Milán örült Király Gábornak, mert amellett, hogy kapusként jó tanácsokat kaphat idősebb kollégájától, szombathelyiként gyorsan közös nevezőre jutott Király Gáborral. "Nagyon örülök, hogy találkozhattam Gáborral – mondta az U17-es válogatott kapusa. – Szombathelyen mindenki büszke rá, meg arra, amit elért, jó lenne hasonló karriert befutni.

(Nemzeti Sport)

nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group