Testvériskolák

Bár az egyiket kézzel, a másikat lábbal játsszák, ráadásul a labda mérete sem stimmel, mégis sok a hasonlóság a labdarúgás és a tenisz között, főleg ami a magyarországi állapotokat illeti. Fantasztikus hagyományok, nagy egyéniségek, majd a kilencvenes évek második felében, pláne pedig a 2000-es években óriási mélyrepülés, már-már kilátástalan helyzet. A kivezető út is hasonló lehet, ezért keresik egymás társaságát a legkomolyabb utánpótlás-műhelyek. Sávolt Attila, az utolsó olyan magyar teniszező, aki a legjobb százban volt a világranglistán és most a Sávolt Tenisz Akadémia útjára indításával szeretné átadni a siker receptjét a jövő reménységeinek. Az ATP világranglistán 2002-ben még a 67. helyen szereplő Sávolt látogatást tett az agárdi Sándor Károly Akadémián, ahol az ország legígéretesebb labdarúgó-palántái készülnek a profi karrierre.

Az akadémia igazgatója, Tamási Zsolt valamint az eddigi leghíresebb agárdi növendék, Kanta József kalauzolta Sávoltot a létesítményben. A tenisz szakembert lenyűgözték a remek körülmények.Tamási Zsolt:
- Öröm látni, hogy más sportágakban is találunk hasonlóan gondolkodó kollegákat – emelte ki a találkozó után Tamási Zsolt, a Sándor Károly Akadémia igazgatója. – Bár a két sportág sokban eltér, erőnléti és fizikai szempontból számos hasonlóságot találnunk a teniszezők, és a futballisták felkészítésében. Ezt bizonyítja, hogy nemzetközi együttműködések is vannak ezen a téren, amit szeretnénk most Magyarországon is megvalósítani. A futball mellett a tenisz is közel áll hozzám, és szomorúan figyeltem a sportág magyarországi mélyrepülését. Eddigi ismeretségünk alapján nagyon hiszek abban, hogy Sávolt Attila elképzelései révén a tenisz utánpótlásában is megindulhat egy olyan pozitív folyamat, mint a futballban.Sávolt Attila: - Nagyon boldog vagyok, hogy konzultálni tudtunk a Sándor Károly Akadémiával, hiszen az általam létrehozott iskola is hasonló keretek között működik – vont párhuzamot a két intézmény között Sávolt Attila. – Hiszem, hogy Magyarországon sem születik kevesebb tehetség, mint máshol a világon, csak a tehetségkutatás-gondozás nem működik olyan színvonalon, mint például a környező országokban. Ezt az űrt próbálja betölteni a Sávolt Tenisz Akadémia. A Folyondár utcai létesítményünkben a jövő reménységei készülnek, már ma is dolgozik a kezem alatt néhány olyan tehetség, aki néhány éven belül berobbanhat a nemzetközi élvonalba. Ehhez azonban az eddigitől egészen eltérő szemlélet kell. Az Akadémia lényege az, hogy ezeknek a teniszezőknek ne kelljen azzal megküzdeniük, mint a korábbi élversenyzőknek, így például nekem is. Célunk, hogy a legreménytelibb tehetségek itt mindent kapjanak meg ahhoz, hogy jó játékos váljék belőlük. Leszorítjuk az iskolába utazással eltöltött időt, és a nap minden percében igyekszünk a teniszre optimalizálni az életüket, a Sándor Károly Akadémiához hasonlóan minden más szempontot is a sporttevékenységnek rendelünk alá. A nemzetközi elitbe másként már lehetetlen bekerülni. Külföldi kapcsolataink révén játékosaink a leghíresebb és legelismertebb európai tenisz utánpótlás-iskolában, a Sanchez-Casal Akadémián vehetnek majd részt edzőtáborozáson.
- A Sándor Károly Akadémia az MTK-hoz kötődik, a Sávolt Akadémián van –e bármilyen klubérdekeltség.
- Az akadémia központi bázisa a Vasas S.C. Folyondár utcai tenisztelepe . Markovits Lászlóval a klub elnökével hosszú távú megállapodást irtunk alá miszerint az akadémia a Vasas teniszszakosztályával együttműködésben indítja el májustól profi élversenyzői programjait , én pedig mint szakosztály igazgató az egyesület munkájában is aktívan részt veszek, de bárki előtt nyitva a kapu, így már külföldi, és sok vidéki játékos is bejelentkezett hozzánk.
- Hány éves kortól kezdenek foglalkozni a tehetségekkel?
- Az általunk kifejlesztett Tenisz ABC programunk az alapoktól tanítja már az 5 éves gyermekeket, és elsősorban kezdő gyerekeknek készült és erre továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk. Programjaink viszont bővülnek a világ legnagyobb tenisz akadémiáinak modelljei szerint, legfőbb hangsúlyt a közvetlen utánpótlás élversenyzők profi képzésére fordítva . A Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnázium ami a NUPI által támogatott sportiskola felvételt biztosit játékosainknak sportosztályaiba, így mivel az iskola 5 percre van a Folyondár utcai bázisunktól ahol 2 ágyas szobák teszik majd lehetővé a vidéki és külföldi játékosok számára egyaránt a bentlakásos rendszert, minden háttér adott a profi szakmai munkához.
- Mikorra várható, hogy újra lesz magyar férfi teniszező a legjobb 100-ban a világranglistán?
- Ugye jelenleg sajnos az első ötszázban sincs, ami jól jellemzi a magyar tenisz helyzetét. Ebből a szempontból is párhuzamot vonhatunk sajnos a futballal, és éppen ezért lehet hasonló a továbblépés, fejlődés útja. Minél előbb szeretnénk a nemzetközi tenisz vérkeringésébe bekerülni, külföldi versenyzőket hozni az akadémiára hiszen ebből a magyar játékosok is csak profitálhatnak. Jövőre már szeretnénk nemzetközi junior versenyeket is rendezni a Folyondár utcában és a célunk hosszútávon nem lehet más mint újra magyar teniszezőket juttatni a világranglista első 100 helyezettje közé, hogy a tenisz szerelmesei ismét magyaroknak drukkolhassanak Federer vagy Sharapova ellen a Grand Slam versenyek főtábláján. Rengeteg tapasztalatot szereztem pályafutásom során a teniszvilág élmezőnyétől, tudom mi kell ahhoz, hogy valaki a világranglista első 100 helyezettje közé tudjon kerülni. A szakmai háttér a legfontosabb.

Ezért is állapodtunk meg a Sanchez - Casal Akadémiával ami Európa legnagyobb és legelismertebb tenisz központja. A szoros együttműködés értelmében a legtehetségesebb junior játékosainkkal évente legalább egyszer a szezon kezdete előtt 2 – 3 hétre Barcelonába megyünk majd ki felkészülni, edzőtáborozni az ottani legjobbakkal. Edzőink az év folyamán szakmai továbbképzésekre járnak ki a Sanchez – Casal Akadémiára és személyes meghívásomra az idén nyáron Emilio Sanchez is eljön Budapestre egy 2 napos szakmai előadást tartani a magyar edzők számára. További tervünk, hogy az év második felében egy világsztár is ellátogat majd a Sávolt Tenisz Akadémiára de az ő kiléte egyenlőre maradjon titok.
nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group