Minden idők legnagyobb Rubik Kocka világbajnoksága Budapesten


Az 1982-es első világbajnokságot követően 25 évvel ismét a magyar főváros ad otthont a negyedik Rubik Kocka világbajnokságnak. Az október 5-én kezdődő vb-n több mint 30 ország 300 versenyzője vesz részt, ami egyben azt jelenti, hogy ez lesz minden idők legrangosabb, legnagyobb, és legszínvonalasabb Bűvös kocka világbajnoksága. A rendezvényre október 5. és 7. között kerül sor a Budapesti Kongresszusi Központban (1126 Budapest Jagello út. 1-3). Az idei világbajnokság a pénzdíjak tekintetében is rekordot dönt, hiszen soha korábban nem fordult elő, hogy az összdíjazás elérje a 20 ezer eurót. A versenyzők az alábbi versenyszámban indulhatnak: Rubik kocka (3X3X3), Rubik kocka (4X4X4), Rubik kocka (5X5X5), Rubik kocka (2X2X2), Rubik kocka vakon (3X3X3), Rubik kocka vakon (4X4X4), Rubik kocka vakon (5X5X5), Rubik kocka multiple vakon, Rubik kocka egykezes (3X3X3), Rubik kocka a legkevesebb mozdulattal (3X3X3), Rubik-clock, Rubik-Magic, Rubik Master Magic, Megaminx, Square-1, Pyraminx.

A 17 versenyszám közül természetesen a hagyományos, azaz a 3X3X3-as Bűvös kocka kirakás lesz a „legjövedelmezőbb” hiszen a három dobogós versenyző között 8 500 eurót osztanak majd szét a rendezők, mégpedig olyan megoszlásban, hogy a győztes 5000 eurót, a második helyezett 2500 eurót, míg a bronzérmes 1000 eurót vihet haza.

Az eddigi világbajnokságokhoz képest 2007-ben Budapesten sokkal népesebb mezőny várható, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a kocka hazatér szülőhazájába, és a világszerte található fanatikus „speedcuber”-ek közül szinte mindenki szeretne jelen lenni, azon a versenyen, mely az első, budapesti vb 25. évfordulóján kerül megrendezésre.

A magyar versenyzők közül Kuti Mátyásnak, valamint Baticz Milánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy aranyéremmel, illetve világcsúcsdöntéssel zárja a budapesti vb-t. Megfelelő forma esetén a két magyarnak akár a hagyományos 3x3x3-as kategóriában is esélye lehet a győzelemre, bár a francia Thibaut Jacquinot 9, 86 másodperces kockakirakási világrekordjának túlszárnyalása nagy falatnak tűnhet számukra. Jelenleg Baticz Milán 11.64-es idővel 18. a világranglistán, Kuti Mátyás pedig a 21. helyen áll 11.75-ös idővel. Utóbbi versenyző, egyébként 7 különböző versenyszámban tartja az aktuális világrekordot. A magyar csúcs korábban nagyon sokáig Lábas Zoltán nevéhez fűződött, aki 24.79 másodperccel tartotta azt 1982 óta. Ezt a rekordot 2005-ben a Careers Management Group által, a Sugár Üzletközpontban rendezett Rubic Openen döntötte meg Prodanov Mitko, aki 18.61 másodperc alatt tekerte ki a 3X3X3-as kockát. Prodanov Mitko azóta visszavonult a versenyzéstől, így ő az idei világbajnokságon már nem indul.

A mieinken kívül a legnépesebb csapattal az Egyesült Államok képviselteti magát, hiszen 39 versenyző érkezik a tengerentúlról, de 22 fős lesz a legendásan erős japán delegáció is. Magyarországot 50 fős válogatott képviseli, az évről évre eredményesebb lengyel kockások közül 29-en jönnek majd el, és a legeredményesebbnek tartott európai nemzetet, Franciországot is 19 kockás képviseli majd. Akadnak olyan országok is, ahonnan csak egy-egy versenyző érkezik majd, mint például Új-Zéland, Mexikó, Indonézia, Fülöp-szigetek, vagy Litvánia.

Az eseményt 25 évvel ezelőtt közvetítő Magyar Televízió ezúttal is első kérésre igent mondott a szervezőknek, így a televíziónézők sem maradnak le az eseményről, hiszen az MTV több mint egy órában foglalkozik a világbajnoksággal. A nemzetközi média ismert szereplői közül jelezte már érkezését a CNN, a Reuters, az AP és számos más szerkesztőség, de például további három japán, két német és két amerikai forgatócsoport is Magyarországra érkezik a világbajnokság miatt. A magyar sajtó képviselői 2007. szeptember 30-ig akkreditálhatjuk magukat az office@cmgroup.hu címre küldött levélben. A világbajnokságról bővebbet, és naponta friss híreket a rendezvény hivatalos honlapján, a www.rubik.hu oldalon olvashatnak.
nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group