A Liverpool honlapja: Németh Krisztián csak Robbie Fowlerhez hasonlítható


Németh Krisztián akkora tehetség, mint a klub történetében utoljára Robbie Fowler volt, többek között ez olvasható az FC Liverpool hivatalos honlapján, ahol a cikket jegyző szakíró szerint az egyetlen különbség, hogy Krisztián a korábbi liverpooli közönségkedvenccel ellentétben nem bal-, hanem jobblábas. A szerző felsorolja a Liverpool jelenlegi fiatal játékosait, de kiemeli, hogy számára egyértelműen Németh a sztár, akiről úgy véli, hogy soha korábban nem futballozott a Liverpool reserve csapatában ilyen képességű labdarúgó, aki ennyi idős korában ilyen játékintelligenciával, és ilyen technikai képzettséggel rendelkezett.

Magyar vonatkozása is van annak a cikknek, mely szerdán került fel a Liverpool hivatalos weboldalára, és Paul Tomkins, a Liverpool élő lexikonja, és életrajzírója jegyez. Tomkins évente több könyvet ad ki, és az FC Liverpool őt kéri fel arra, hogy heti rendszerességgel közölje aktuális véleményét a klub körül kialakult helyzetről, az aktuális eseményekről. Az egyébként egy rendkívül ritka, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő újságíró a Liverpool-Arsenal BL-negyeddöntő után írta meg cikkét, és a mámorító siker ellenére úgy gondolja, hogy ezen a héten a reserve csapat bajnoki címe volt a klub életében a legfontosabb esemény, mely beláthatatlan jövőképet vetít előre.

Tomkins értékelése szerint Fowler óta nem volt a Liverpoolnak olyan fiatal tehetsége, mint Németh Krisztián, aki annyira intelligensen játszik és olyan remekül bánik a labdával, hogy kiemelkedik nemcsak a Liverpool, hanem a Premier League valamennyi reserve csapatában szereplő fiatal közül. A szerző alaposan elemzi a reserve csapat sikerét, és kiemeli, hogy a Liverpool meghatározó, és sikeres csapatai mindig azt követően uralták az angol bajnokságot, hogy előtte a reserve is sikeres volt. Bob Paisley, Bill Shankley és Gerard Houllier, azaz a nagy edzőlegendák rendre kiváló reserve, és utánpótlás játékosokból meríthettek. A mostani siker a szerző szerint azért fontos, mert egy olyan Liverpool reserve érte le, amelyben csak elvétve léptek pályára a felnőtt csapatból visszajátszó, sérülésből visszatérő játékosok, és alapvetően nagyon fiatal tehetségekre épült a csapat.

Paul Tomkins emlékeztet arra is, hogy több tehetség kölcsönjátékosként a Championshipben szerepel, és szerinte velük még legalább 30 százalékkal erősebb lenne a mostani tartalékcsapat. Felsorolja azokat a játékosokat, akik meghatározóak az együttesben, mint az Arsenal ellen a múlt hétvégén debütáló Damien Plessis, vagy Emilio Insua, aztán így folytatja: – De az egyértelmű sztár számomra Németh Krisztián. A magyar fiú a korai Robbie Fowlerre emlékeztet, csak éppen jobblábas kiadásban. Nem lassú ugyan, de nincs meg benne az a szédítő gyorsaság, ami ennyi idős korban olyan veszélyessé szokta tenni a tinédzser sztárokat, akikből ilyenkor még hiányzik az intelligencia, és a tapasztalat.

De Németh Fowlerhez hasonlóan más, ő már most rendelkezik bőséges játékintelligenciával, és egészen tökéletesen bánik a labdával. Az, hogy korábbi klubjában, az MTK-ban 16 és 18 éves kora között 37 felnőtt magyar bajnoki mérkőzésen 14 gólt szerzett, megmutatja a benne rejlő mérhetetlen lehetőséget, ahogyan az is, hogy a magyar U19-es csapatban három meccsen hét gólt rúgott. A reserve bajnokságban eddig kilenc bajnokin szerzett nyolc gól is igazolja azt a képességét, hogy rendszeresen képes gólt lőni. Mozgása, helyezkedése, a kapu előtti gólérzékenysége vele született, ezt nem lehet tanítani. Úgy tűnik számomra, hogy egészen más szintet képvisel, mint bármelyik másik játékos, akit valaha láttam a Liverpool reserve-ben futballozni.

Mindezzel együtt a Premier League egy újabb lépcsőfok, és Némethnek még időre van szüksége, hogy beletanuljon. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy a Premier League-ben is a csapat meghatározó játékosa legyen, ezt a lépést azonban jól meg kell gondolni, fontos a megfelelő időzítés és szerencse is kell a további sikeres pályafutáshoz. A szakíró Michael Owen példáját említi, aki fiatal tehetségként 1997-ben azért kapott bizonyítási lehetőséget az első csapatban, mert a klub nem tudta leigazolni Dennis Bergkampot az Arsenaltól és Alan Shearert a Newcastle-től, Robbie Fowler pedig megsérült, ezért Owen játszott a felnőtteknél. Olyan meggyőző teljesítményt nyújtott, hogy az angol válogatottba is meghívták és alig néhány meccs után a felnőttek között, tagja lehetett az 1998-as franciaországi világbajnokságon szereplő csapatnak.
nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group