Mitko a leggyorsabb magyar

Közel a világ élvonalához a 18.61-es magyar rekord!

A MAI Casco-Új Sugár Bűvös Kocka Grand Prix hétvégi döntőjében kétszer is megdőlt a hagyományos Rubik-kocka 23 éve fennálló magyar rekordja. Az 1982-es budapesti világbajnokság után, a Careers Management Group jóvoltából először rendeztek Magyarországon hivatalos versenyt, amelynek a szombati elődöntőjén Kántor Kolos 16 éves budapesti gimnazista 22.65 másodperces idővel adta át a múltnak Lábas Zoltán 1982 óta fennálló 24.79-es rekordját.

Egy nappal később a döntőben a 19 éves Prodanov Mitko áttörte a 20 másodperces álomhatárt és 18.61 másodpercre javította a magyar rekordot. A budapesti műszaki egyetemen tanuló fiatalember ezzel egy csapással a világ élvonalába küzdötte fel magát, hiszen időeredményével a magyar rekord a nemzetek rangsorában immár a 13. legjobb idő.

A döntő után megrendezett MAI Casco Kocka Show keretén belül színpadra lépett az ötszörös világcsúcstartó német Stefan Pochmann, az angol bajnok, Dan Harris, és a világ második leggyorsabb hölgyeként számon tartott , Jasmine Lee. A résztvevők közül Dan Harris 15.85-ös időeredményt ért el, és ezzel ő lett minden idők leggyorsabb magyarországi Rubik-kocka kirakásának a büszke tulajdonosa. Sőt az angol bajnok, a jelen lévő hírügynökségi tudósítók előtt a világrekordot is megdöntötte. Igaz, nem hivatalosan, hiszen nem versenybíró keverte össze a kockáját és nem a szabvány időmérő szerkezet előtt érte el a 11.75 alatti időt, hanem csak egy úgynevezett bemelegítő kirakáson.

Prodanov Mitko:
- Sokan várták tőlem már a szombati elődöntők során is, hogy megdöntöm a 23 éve fennálló rekordot, de roppant ideges voltam, annyira remegett a kezem, hogy képtelen voltam megközelíteni egyéni legjobb időeredményemet. Szerencsére szombaton már tökéletesek voltak a körülmények, és sikerült a csúcsdöntés. Régebben napi 5-6 órákat gyakoroltam, de ma már kevesebbel is beérem. Nagyon örülök annak, hogy 23 év után újra rendeztek Magyarországon versenyt, és remélem, hogy lassan mi magyar kockások is képesek leszünk a nemzetközi versenyeken is elindulni, és sikereket elérni.

Stefan Pochmann, német csúcstartó, és a nemzetközi szövetség hivatalos ellenőre:
- A magyarok hihetetlen profi módon szervezték meg a versenyt. Hasonló bemutatón még soha nem vettem részt, és a mostani budapesti verseny szervezettsége, színvonala világbajnokságéval ért fel, úgyhogy biztos vagyok abban, hogy jövőre EB-t, aztán világbajnokságot rendezhetnek majd a magyarok. Erre azért is szükség lenne, mert a Rubik-kocka szülőhazájáról van szó. A mostani szervező Careers Management Group azt hiszem nagyon sokat tett azért, hogy Magyarországra visszatérjen a kocka szelleme, és azt hiszem rövidesen ezeket a magyar srácokat nagyon nehéz lesz legyőzni.

Jasmine Lee, ausztrál bajnok, a világ második leggyorsabb női versenyzője:
- Magyarországnak olyan a Rubik-kocka, mint a görögöknek az olimpia. Meglepődtem, hogy itt két évtizede nem volt verseny, de azon még inkább, hogy mennyire szeretik az emberek Budapesten a kockát. Sok versenyen indultam már a világban, de ilyen remek közönséget, ekkora hangulatot még sehol nem tapasztaltam. Azt hiszem, hogy a magyar kockások most nemzetközileg is letették a névjegyüket azzal, hogy 20 másodperc alá juttatták a rekordot.

Dan Harris, az angol bajnok:
- Magyarország büszke lehet Kolosra, Milánra és Mitko-ra, akik parádés időket értek el. Ez a két srác, illetve a 4X4X4-es kockával induló Baticz Milán már világszínvonalú eredményre képes. A Rubik Kocka versenyeket szervező világszövetség központja Londonban van, így számomra nem marad más hátra, mint hazatérve beszámolni arról, hogy Budapesten minden feltétel adva van ahhoz, hogy a kocka szülőhelyén is megrendezésre kerülhessen egy jövőbeni Európa, vagy akár világbajnokság.

nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group