Öt gól a Chelsea hálójában

Izgatottan készült a harmadik, angliai túrájának utolsó mérkőzésére a Sándor Károly Futballakadémia. Az izgalmat többek között az okozta, hogy egyfelől a világhírű Chelsea FC vendége volt az agárdi küldöttség, Tamási Zsolt vezetőedzőt pedig az foglalkoztatta, hogy játékosai a keddi és a csütörtöki fellépés után (először 3-3 a West Ham United, aztán 1-0-s győzelem a Fulham ellen) erőnlétileg miként bírják a terhelést.

Nos, bírták. A londoni és az agárdi futballakadémia összecsapásán a magyar együttes a Balikó Milán - Gál András, Lengyel Dániel, Szekeres Adrián, Présinger Ádám - Búrány Zoltán, Nagy Tamás - Kákonyi Dániel, Nikházi Márk, Szabó László - Németh Krisztián összeállításban kezdett, míg csereként beállt Huszárik Zsolt, Molnár Marcell, Aranyos Márk, Takács Marcell, Simon András. Simon Ádám, Kis Róbert, Rása Gergő és Busai Attila. Tamási Zsolt bátran cserélgethetett, mert a hazaiak meglehetősen nagy önbizalomról árulkodóan 16 és 17 éves fiatalokból álló csapatot állítottak ki a magyarok ellen.

Noha az agárdiak között is volt néhány, még a 16. születésnapja előtt álló játékos, ez a két gárda így nem volt egy súlycsoportban. Kiderült, amikor az angol klub szakvezetői úgy számoltak, hogy a magyarok ellen elég lesz a valamivel fiatalabbakat kiküldeni a pályára, nagyot tévedtek, mert a két kék-fehér alakulat között ezen a mérkőzésen minden tekintetben óriási fölény mutatkozott a magyarok javára. A technikai képzettségben, erőnlétben sokkal jobb magyarok közül Németh Krisztián triplázott, Szekeres Adrián és Molnár Marcell is betalált, így a vége - kapaszkodjanak meg! - 5-0-ás magyar győzelem.

A magyar fiatalok és vezetők rendkívül szerényen arról beszéltek, nem kell túlértékelni a sikert, mivel az ellenfélnél több fiatal játszott, ugyanakkor azt sem szabad elhallgatni, hogy csütörtökön a Fulham több, e koroszályból már kiöregedett, 18 éves játékost is pályára küldött, de gólt így sem tudott szerezni. A szombati mérkőzésre jellemző, hogy az angol futballszövetség által küldött játékvezető - miután lefújta a metszően hideg szélben rendezett összecsapást - gratulált a magyar csapat képviselőinek, mondván, nagyon jó futballt játszottak a gyerekek.

És a bíró nem látta rosszul, de a hihetetlen technikai fölényben játszó agárdiak produkcióját nem is lehet másként értékelni. Mindenesetre Damien Matthew, a Chelsea utánpótlásáért felelős szakemberek egyike hosszasan faggatta Tamási Zsoltot, hogyan, mennyit, miként edzenek a srácok Agárdon, hogy ilyen jelentős legyen a fizikális különbség.

"Ilyen jellegű sorozatterhelésnek ritkán vannak kitéve ezek a gyerekek - mondta Tamási Zsolt a találkozót követően. - Ennek ellenére fizikailag, szellemileg bírtuk a tempót, sok helyzetünk volt, a csapatjátékban átlagon felül teljesítettünk, és külön örültem annak, hogy több játékosunk is kiemelkedő technikai tudásról és taktikai érettségről tett tanúbizonyságot. A második félidőben minden játékosnak lehetőséget adtam, és akkor is mi uraltuk a játékot."

Tamási Zsolt az egyhetes angliai túra tapasztalatait is összegezte. "A három sportszerű mérkőzés konklúziója az, hogy a mieink kondícionálisan felvették a versenyt a velük hasonló korú angol játékosokkal. Csapattaktikai téren nem észleltem lemaradást, menet közben is tudtunk szerkezetet váltani. Kreativitásban, játéktudásban a mi gyerekeink az itt megismert ellenfelek fölé nőttek. Most magunk is megtapasztalhatuk, hogy errefelé milyen kemény párharcok jellemzik a meccseket, de ehhez is tudtunk alkalmazkodni. Éreztük az angol mentalitást, hogy minden labdáért az utolsó pillanatig harcolni kell."

Domonyai László, az MTK Budapest ügyvezető igazgatója elmondta: ez a hét igazolta, hogy a tehetségek kutatása, tudatos kiválasztása, a kiváló feltételek mellett zajló, magas szintű képzése, menedzselése révén Magyarországon is lehet olyan játékosokat nevelni, akiknek minden esélyük megvan rá, hogy nemzetközi szinten is megállják a helyüket. Nagy Tamás csapatkapitány kifejezte meggyőződését, hogy igenis érdemes sokat dolgozni. "Nagyon jól éreztük magunkat, kitűnő csapatok ellen játszhattunk - mondta az ifjú labdarúgó. - Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a túra létrejöjjön."

Németh Krisztián, a Sándor Károly Futballakadémia egyik legígéretesebb tehetsége pedig arról beszélt, hogy bár öt gólt szerzett a csapat kilenc találatából, a két győzelem és az egy döntetlen a csapat egységének dicsérete: "Sokat futó, sokat ütköző angol csapatokkal találkozhattunk, és a három meccsen rengeteg tapasztalatot szereztünk. Bár szép eredményeket értünk el, tudjuk, hogy még nagyon sokat kell tanulnunk."

(Nemzeti Sport)

nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group