A csodálatos Chelsea vendége a magyar utánpótlás krémje

Labdarúgóberkekben folyamatosan tartja magát a szóbeszéd, mely szerint a Sándor Károly Futball- akadémia legtehetségesebb növendékeiért sorban állnak a nyugat-európai sztárklubok. Akadnak, akik tudni vélik, öt-hat olyan játékos is bontogatja szárnyait Agárdon, akit már most vinne a Manchester United, a PSV, a Milan vagy a Chelsea.

Azt nem tudni, mi igaz a pletykákból, az viszont tény, az akadémia legtehetségesebb játékosai hatalmas lehetőség előtt állnak decemberben, hiszen a Chelsea és a Fulham meghívására egy hetet Londonban töltenek, ahol három meccset játszanak angol riválisok (a Chelsea, a Fulham és a West Ham United korosztályos együttese) ellen. A fiatalok a stadion tőszomszédságában, a Chelsea szállodájában laknak majd, és többek között José Mourinho embereinek vagy a Fulham játékosainak pazar létesítményeit, pályáit használhatják.

A kérdés az: hogyan kerül az agárdi futballiskola a Stamford Bridge-re?

"A történet a nyáron kezdődött – mondta Tamási Zsolt, a Sándor Károly Futballakadémia igazgatója. – Júliusban kerestük meg a Careers Management Groupot, és kértük a segítségét az akadémia, illetve játékosaink nemzetközi képviseletének ellátására. Úgy gondoltuk, a nálunk játszó tehetségek szakmai képzése mellett fontos az is, hogy olyan menedzselést kapjanak, amilyent a világ más pontján született tehetségek élveznek. A cégnek olyan ügyfelei vannak, mint például Gera Zoltán, Baumgartner Zsolt, Juhász Roland, Vadócz Krisztián vagy Fülöp Márton. Reméltük, hogy közösen dolgozva lassan előrébb lépegethetünk, de álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan és ekkorát ugrunk. A jövő héten a Chelsea és a Fulham meghívására három mérkőzést játszunk Londonban, ami, azt gondolom, óriási lehetőség az egész magyar labdarúgás számára. Az Európa-bajnoki sorozat előtt álló válogatott is haszonélvezője lehet a túrának, hiszen a nemzeti csapat gerincét a mi játékosaink adják. Három kemény meccs vár ránk, de ezzel csak erősödnek a srácok."

Kövesdi Viktor, a CMG egyik tulajdonosa szerint szakítani akarnak egy itthon bevettnek tekinthető gyakorlattal.

"Az elmúlt hónapokban rengeteg szakemberrel vettük fel a kapcsolatot külföldön és itthon annak érdekében, hogy a legjobb megoldást válasszuk az akadémián tanuló játékosoknak – kezdte Kövesdi Viktor. – Úgy gondoltuk, érdemes meghallgatni azokat, akik világsztárokat neveltek, illetve fedeztek fel. Thierry Henry, David Beckham és a többi csillag karrierjét egyengető külföldi partnereink bizonyosan tudják a legjobb megoldást. Itthon gyakran az a vélekedés, hogy a játékosokat – próbajátékra, próbaedzésekre – minél hamarabb, tizenöt-tizenhat éves korukban külföldre kell engedni, próbáljon szerencsét, akire igény van. A komoly külföldi szakemberek szerint tizenhat évesen, idegen környezetben, próbajátékra kötelezni gyerekeket több mint kalandorság. Nyelvtudás, szülői háttér, kellő élettapasztalat híján könynyen derékba törhet a legígéretesebb pályafutás is – még mielőtt elkezdődne…"

Régi panasz ez a magyar futball kapcsán, s ezt erősíti meg a menedzseléssel foglalkozó cég másik vezetője, Pataky Tibor.

"Olyan példából sok van, hogy valakinek megtört a pályafutása, lelkileg összeomlott, szenvedélybeteg lett, de olyat nem nagyon tudunk mondani, akinek bejött volna a túlságosan korai külföldi kezdés – állítja Pataky Tibor. – Más a helyzet tizenkilenc-húsz évesen, mint mondjuk Juhász Roland, Vadócz Krisztián vagy Fülöp Márton esetében, hiszen ők már érett fiatalemberként, mentálisan megerősödve vághattak neki a külföldi karriernek. Szóval, a szakemberek szerint a srácok saját környezetükben, társaik segítségével sokkal többre képesek, mint egyedül, számukra teljesen idegen világban. Ezért dolgoztunk hónapokat azon, hogy ez a túra öszszejöjjön, és huszonegy tehetséges magyar labdarúgó megmutathassa magát például a Chelsea ellen."

E három meccsben az az érdekes, hogy a játékosok szem előtt vannak, megmutathatják magukat, ugyanakkor továbbra sem szakadnak ki a megszokott környezetükből. Ezeken a találkozókon az angol labdarúgásban dolgozók – köztük azok, akik az elmúlt hetekben mindent megtettek azért, hogy próbajátékra hívják kiszemeltjeiket – megnézhetik a legtehetségesebb magyar játékosokat.

De nemcsak itt van lehetőség feltérképezni a futballistákat: az érdeklődők be is költözhetnek Agárdra, heteken át figyelhetik a tehetségek munkáját, ha akarnak, edzéstervet küldhetnek, de a játékosok Magyarországon maradnak.

Egy ideig…

(Nemzeti Sport)

nyitólap | copyright | e-mail | ^ lap teteje © 2005-2021 Careers Management Group